Новости Запорожья и в Украине

29 Август 2015

Комментарии

0
 Август 29, 2015
 0

Рослини я висаджую у відкритий грунт, коли мине загроза заморозків — у третій декаді травня (приблизно 20—22 травня).  Роблю це надвечір. Схема садіння — 40—45 см між рослинами і 50—60 — між рядками. Напередодні садіння розсаду добре поливаю,  щоб під час висаджування  рослини не були зів’ялими, тому що це негативно  впливає  на приживлення рослин, затримує  їхній   ріст, призводить до обпадання перших бутонів і, в свою чергу, до втрати раннього врожаю.
У попередньо підготовлені ямки заливаю прогріту на сонці воду (по 1—2 л у кожну). Звільняю розсаду від горщечків, ставлю її вертикально в ямки, висаджую трохи глибше, ніж вона росла в горщечках. На стеблі, присипаному землею, потім утворюються додаткові корені, які будуть забезпечувати рослину додатковим живленням.

У подальшому догляд за рослинами перцю полягає у поливанні, розпушуванні ґрунту (особливо після дощів  чи поливів), у підживленні, захисті від заморозків і боротьбі з шкідниками та хворобами.

Рослини перцю приживлюються значно гірше, ніж інші культури, тому їх треба частіше поливати, не допускаючи пересихання ґрунту. Після висаджування у ґрунт для кращого приживлення поливаю під корінь з інтервалом 2—3 дні, витрачаючи на одну рослину 1—2 л води. В суху чи спекотну погоду поливаю щодня.  Роблю це
вранці або надвечір теплою (прогрітою на сонці) водою. Після кожного поливу ґрунт розпушую.
Перець дуже любить пухку землю, тому не можна допускати утворення біля рослин ґрунтової кірки. Розпушений ґрунт сприяє кращому доступу повітря до коріння, що прискорює ріст рослин, активізує біологічну діяльність мікроорганізмів у ґрунті, а також, разом з прополюванням, допомагає боротися з бур’янами.

Вперше розпушую ґрунт після першого поливання рослин, до того ж дуже мілко, оскільки коренева система рослин знаходиться у верхньому шарі ґрунту. Надалі розпушую після кожного дощу чи поливу, коли ґрунт підсохне, але ще не встигне утворитися міцна кірка. Якщо цей момент пропущено, то краще чергове розпушування провести після наступного поливу або дощу. У період масового цвітіння рослини перцю підгортаю.

Перець дуже добре реагує на підживлення. За період вегетації підживлюю рослини 3—4 рази. Вперше роблю це одночасно з першим розпушуванням ґрунту через 10—15 днів після висаджування розсади. Для підживлення використовую розчин коров’яку (1:5) або пташиного посліду (1:10). Якщо підживлюю мінеральними добривами, то в 10 л води розчиняю 15—20 г аміачної селітри, 40—60 г суперфосфату і 15—20 г хлористого калію. Десять літрів розчину вистачає на 8—10 рослин. Вдруге підживлюю на початку плодоношення, збільшуючи дозу аміачної селітри.

У період масового утворення плодів потреба рослин у поживних речовинах різко зростає. Саме тоді я втретє підживлюю їх, причому найефективнішими в цей час є застосування розчинів коров’яку або пташиного посліду.

Якщо до осені рослини перцю ранніх сортів виснажуються і дають дрібні  плоди,  проводжу четверте  підживлення. Відразу ж після висаджування розсади у відкритий ґрунт треба бути готовим до того, щоб захистити перець від пошкодження заморозками. Коли знижується температура або йдуть затяжні дощі, я ставлю над рослинами металеві дуги і по них прикриваю їх плівкою. Надлишок вологи, так само, як і нестача, спричиняє обпадання цвіту та зав’язей.
Плоди перцю достигають поступово. Щоб запобігти виснаженню рослин, а також затримці достигання пізніших  плодів, перші зриваю зеленими, у фазі технічної стиглості. Надалі обриваю їх на початку біологічної стиглості, коли вони починають червоніти (в цей час у них максимальний вміст цукрів та вітамінів). Тому, чим частіше збирати плоди, не перетримуючи їх на рослинах, тим більше поживних речовин отримають зав’язі та недорозвинуті плоди.

Якщо я хочу збільшити врожай з куща, то прищипую рослину над 5—6-м листком. Це
сприяє утворенню бічних пагонів і кращому галуженню куща (урожайність при цьому збільшується майже на 30%). У другій половині серпня обриваю весь цвіт на кущах. Це сприяє кращому достиганню плодів, які є на рослинах, підвищенню їхньої урожайності.

Обриваю плоди обережно, двома руками, щоб не обламати гілки рослин (вони у перцю дуже крихкі). Плоди перцю добре реагують на дозарювання, тому доцільно обривати їх з рослин не повністю стиглими і класти на дозарювання. Це сприятиме появі на рослинах нових плодів та збільшенню їхньої урожайності.

Дотримуючись такої технології, я щороку отримую гарний урожай цієї культури.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

(Spamcheck Enabled)